NPSO themabijeenkomst 'Visualisatie van data'

Tuesday, 26 September 2017 - 15:00 tot 19:30

Only registered users can register for an event. Please login or register.

* Presentaties van deze bijeenkomst zijn nu hier te vinden *

Themabijeenkomst Visualisatie

Datum: dinsdag, 26 september, 2017 - 13:00 tot 17:30

De afgelopen jaren heeft de visualisatie van gegevens een steeds grotere rol gekregen. In veel kranten worden bijvoorbeeld swingende infographics gebruikt om verhalen meer duiding of gevoel te geven. Maar waar moeten we op letten bij visualisaties? En waarvoor kunnen we het gebruiken?

In deze bijeenkomst neemt Jelke Bethlehem ons mee in de geschiedenis van visualisatie en dan met name grafieken. En hij geeft een paar richtlijnen voor het maken van goede grafieken. Vervolgens gaat Ilona Vierveijzer van de gemeente Amsterdam het hebben over de toepassing van visualisatie in Tableau. Na de pauze vertelt Edwin de Jonge over de visualisatie van big data. Als laatste geeft Yordi Dam een presentatie over LocalFocus. Dit is een website waarop van een tabel met cijfers snel een inzichtelijke datavisualisatie kan worden gemaakt. LocalFocus wordt veel de door media gebruikt.

Locatie: DataLab Amsterdam, Weesperstraat 113-117 BG, Amsterdam

 

Programma:

13:00 – 13:30 Inloop

13:30 – 13:45 Opening

13:45 – 14:15 Over verantwoord gebruik van grafieken (Jelke Bethlehem)

Grafieken zijn een krachtig instrument om de statistische boodschap in onderzoeksgegevens over te brengen. Ze geven een veelomvattend en samenhangend beeld. Goede grafieken zijn vaak effectiever dan platte tekst of tabellen. Maar slechte grafieken kunnen je al snel op het verkeerde been zetten. In de presentatie wordt een aantal richtlijnen besproken voor goede grafieken. Veel voorbeelden illustreren het wel en wee van grafieken.

14:15 – 14:45 Tableau en surveys (Ilona Vierveijzer, gemeente Amsterdam)

Met interactieve onderzoeksrapportages kunnen klanten van onderzoeksbureaus zelf spelen met onderzoeksdata. Een softwarepakket als Tableau biedt de mogelijkheid om dit soort rapportages te maken. In welke situaties is dit een goede optie? En wat zijn de voor- en nadelen van deze rapportagevorm?

14:45 – 15:00 Pauze

15:00 – 15:30 Big Data in zicht! (Edwin de Jonge, CBS)

"Big data lijkt veel te beloven voor de toekomst van data-analyse. Vormt in de meeste data-analyses het kleine aantal data punten de uitdaging om statistische uitspraken te doen, big data kampt met andere problemen. We gaan in op een aantal problemen die  je tijdens de analyse van Big Data tegenkomt en hoe visualisatie-technieken hierbij helpen. Van belang is dat het palet aan technieken anders is: een puntenwolk voor miljarden datapunten liever geen inzicht op."

15:30 – 16:00 Visualisatie  met Localfocus (Yordi Dam, LocalFocus

Waarom is een 3D-grafiek altijd verboden en kun je een taart beter eten dan er een diagram van maken? En waarom brengt een simpele staafdiagram een boodschap soms beter over dan een complexe interactieve? Yordi Dam, medeoprichter van het datajournalistieke platform LocalFocus en datajournalist bij NRC, zal ingaan op de feestelijkheden en de valkuilen van datavisualisatie. Met LocalFocus verwerkt en visualiseert hij regionaal uitgesplitste data voor onder meer NU.nl en het AD en regionale media als Omroep Brabant, de Gelderlander en het Parool. Daarnaast maakte zijn bedrijf tijdens de Tweede Kamerverkiezingen voor 22 verschillende mediaorganisaties een interactieve uitslagentool. Tijdens deze presentatie zal Yordi dieper in gaan op de werkwijze van LocalFocus, ter vermijden valkuilen en enkele praktijkvoorbeelden.

16:00 – 16:30 Discussie en afsluiting

16:30 – 17:30 Borrel

Inschrijven is gratis voor leden. Gratis lid worden kan via onze website: www.npso.net

Adres & Locatie

Datalab Amsterdam
Weesperstraat 113-117 BG
Amsterdam
NL

Eerstvolgend evenement

Save the date: Mixed Methods online lezing 18 april 2024

donderdag, 18 apr, 2024 - 13:00 tot 15:00